Dammkvalster och allergener

Vad är allegier och astma?

Allergi (Definition DAAB)
En allergi är en överreaktion av immunsystemet mot en substans från en främmande omgivning. Det blir en överreaktion, eftersom kroppens immunförsvar reagerar på ett främmande ämne (till exempel pollen), som är i själva verket – till skillnad mot bakterier – inte är någon fara för hälsan. De flesta allergener är djur och växtbaserade proteiner, till exempel från pollen, kvalster och mögel.

Astma (Definition DAAB)
Karakteristiska för bronkial astma är konvulsioner i de bronkiala musklerna, svullnad av det bronkiala slemmembranet och produktionen av trögflytande slem. Typiska konsekvenser är hosta, snuva, en känsla av avsmalnande luftvägar upp till ett astmaanfall.

Vad är dammkvalster och hur hålla dem borta?

Dammkvalster hör till gruppen av leddjur. De är osynliga för blotta ögat (de är 0,2 – 0,5 mm långa). De lever normalt i varma och fuktiga platser där de kan hitta näring, dvs mänsklig hud. Normalt finns dessa förutsättningar i madrasser och damm. En människa förlorar 1,5 gram av sitt cellskikt som täcker huden varje dag, vilket är tillräckligt med mat för en miljon kvalster.

Kampen mot dem är hård men det finns några enkla åtgärder som kan tillämpas:

  • Vädra sängen ofta och håll madrassen sval och torr
  • Vädra sängkläder och filtar samt tvätta dem ofta. Använd inte sköljmedel eller tvättprodukter med stark lukt.
  • Undvika dammsamlare som öppna hyllor, kuddar, stoppade leksaker, stoppningar. Föredra läder soffor och fotöljer. Du kan befria de stoppade leksakerna fria från kvalster genom att placera dem några timmar i frysen. Ett alternativ kan vara tvättbara leksaker.
  • Dammsug rent madrasserna eventuellt med en lämplig motorborste.
  • När du köper en dammsugare, föredra enheter med särskilda filter för fint damm (HEPA filter).

(Dr Ivana Holcátová institutet för hygien och epidemiologi, Institutionen för medicin, Charles University, Prag) / DAAB